Семинар у ОШ „Свети Сава“ у Врчину УЧИТЕЉИ У СВЕТУ ЛИНИЈА, БОЈА И ОБЛИКА

У Основној школи „Свети Сава“ у Врчину у суботу 9. маја 2015. године одржан је семинар „Учитељи у свету линија, боја и облика“, ауторки Славице Младеновић Ивановић и Снежане Илић.

Веома креативан семинар са мноштвом идеја, осмишљен тако да оснажи  компентенције учитеља и стимулише их на све разноврснију корелацију.

Учитељи свакодневно користе многобројне креативне активности како би сваки ученик  своје потребе и способности применио у стицању нових знања. Савладавајући садржаје ликовне културе могућа је корелација са готово свим предметима. Учитељ  води, стимулише и усмерава децу ка откривању ликовних и естетских вредности, a применом различитих ликовних техника ствара позитивну радну атмосферу и даје могућност  експериментисања различитим ликовним техникама и материјалима. Још једна од предности је освешћивање о важности и потребе за рециклажом, а коришћењем рециклажних и природних материјала подиже се  еколошка свест ученика.

Семинар је намењен учитељима али наше искуство говори да је семинар изузетно применљив у настави и у старијим разредима. Сваки сегмент одише креативношћу и жељом ауторки  да   учесницима  пренесу што више садржаја и идеја.  Остварени су сви циљеви семинара и много више од тога.  

 Савладане вештине учитељи су применили већ првог наставног дана, а нескривено одушевљење и задовољство представили смо изложбом радова  на паноу на самом улазу у школу.

Сјајан, сјајан, сјајан; предиван семинар.

 

                                                                 Снежана Теофиловић, библиотекар ОШ „Свети Сава“

 

 

Компетенцијa: K 1 Приоритети: 1,  Каталошки број:  903

 Теме програма:

Ликовни типови деце; Специфичност ликовног изражавања деце; Линија, боја и облик у свету стваралаштва; Фротаж, колаж, деколаж, декупаж, асамблаж; Разумевање дечјег цртежа

 Аутори и реализатори:

Славица Младеновић Ивановић, професор разредне наставе, ОШ „Никола Тесла“ Винча; Снежана Илић, професор разредне наставе, ОШ „Кнегиња Милица“, Нови Београд