Полазак у први разред 2021/22. године

Епидемиолошка ситуација корона вируса ове године неће померити упис деце у први разред, и он ће за школску 2021/2022. годину почети у предвиђеном термину од 1. априла.

Родитељи би требало већ да закажу прегледе у домовима здравља, који су потребни за добијање лекарског уверења.

Која деца се ове године уписују у први разред?

– У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2021/22. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године.

– Изузетно, детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом. Дете које има од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Како родитељи пријављују у коју школу желе да им дете буде уписано?

– Родитељу или другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе  омогућено је да искажу интересовање за упис детета у школу и то личним одласком у школу или да електронским путем дефинишу датум уписа и тестирања детета преко Портала еУправа.

– Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, психолог, односно педагог школе вршиће испитивање детета. Школе, односно родитељи ће бити обавештени од када ће наведена услуга бити доступна.

Прегледи и тестирања

– Испитивање детета врши психолог, односно педагог школе применом стандарних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.

Документа за упис у основну школу

–Извод из матичне књиге рођених

–Уверење о похађању предшколског програма

–Доказ о лекарском прегледу детета

–Доказ о пребивалишту родитеља

Систематски преглед

Систематски преглед је обавезан за свако дете које се уписује у први разред. Обавља се код педијатра, који на основу прегледа других специјалиста одређује процену здравственог стања детета, и на основу тога издаје потврду која се прилаже приликом уписа детета у основну школу. Систематски преглед деце пред упис у основну школу се састоји од прегледа оториноларинголога, офталмолога, лекара физијатра, логопеда, стоматолога, лабораторијске анализе крви и урина, провера вакциналног статуса и вакцинације. За све ове прегледе упуте издаје педијатар код којег се прво одлази, и долази након свих урађених прегледа. Тада дете добија вакцину.

У нашој школи ученици имају и могућност коришћења продуженог боравка

У животу човека постоје одлучујући тренуци, значајни догађаји којих ће се увек сећати. Један од таквих догађаја је свакако полазак у школу, којим започиње нова етапа у развоју детета Полазак детета у први разред је озбиљна провера не само детета већ и родитеља, провера да ли су родитељи правилно васпитали дете,да ли су га добро припремили за школу. Полазак у школу за дете може да буде стресан, међутим количина стреса и време потребно да се дете прилагоди новој средини може значајно да се смањи ако родитељи на правилан начин припреме дете. Од тога како буде припремљено за полазак у школу, у великој мери зависи не само успех у првом разреду већ често и у читавом школовању. У жељи да им дете постигне што бољи успех у школи, родитељи су ти који му највише помажу у томе. Дете ће напредовати у школи и лепо ће се осећати у друштву својих вршњака ако се код њега формира позитиван однос према школи, обавезама које га чекају, учитељици, пријатељима…

Како треба припремати дете за полазак у школу?

* Развијати код детета позитивне ставове према школи и учитељици

-Никада немојте дете плашити школом нити му претити учитељицом Причајте му о

школи као месту на коме ће много научити, постати паметније, радити занимљиве  ствари, стећи нове другове..

-Немојте градити слику идеалног учитеља већ слику реалног човека који помаже деци да науче многе занимљиве ствари.

*Дете се мора припремити психички и физички, oдносно да би могло да обавља задатке које му школа поставља дете мора:

-да достигне одређени ниво сазнајног, емотивног и социјалног развоја

-да има развијене културно- хигијенске навике и радне навике

* Развијајте радне навике детета у извршавању школских обавеза

-Врло је важно да дете има одређен простор за рад на коме ће моћи у миру да учи и

пише своје задатке, да га дете доживи као свој простор за рад, да на њему нема много

садржаја који ће му одвлачити пажњу.

-Учење треба да је увек у исто време.

-Треба га привикавати да седи док ради

-Треба га научити на рад на папиру

* Научите дете на упоређивање и процењивање

-Дете морате упознати да ће га у школи оцењивати и   упоређивати с другом децом

-Навикните дете на ситуације процењивања

-Упоређујте га повремено са другом децом (да је неко дете веће од њега, неко теже или лакше..) али му при томе покажите да највише волите њега

-Не сме да помисли да ће његова успешност утицати на Вашу љубав према њему

 

 

* На време и у доброј атмосфери извршите техничке припреме

-На време обавестите дете о свим променама које следе: да ће остајати само кући, да ће се само облачити за школу, извршавати хигијенских навике, научите га како ће се кретати улицом …

-Упознајте га са особама које ће о њему бринути за време Вашег одсуства

-На време набавите потребан прибор и одећу за школу (нека дете учествује у куповини,  заједно уписујте име на књиге и свеске).

 

* Увежбајте са дететом пут до школе и натраг

* Научите дете да зна своју адресу,  да зна где му родитељи раде и да зна бројеве телефона родитеља (може да се направи мали адресар са свим важним информацијама).

* Пажљиво планирајте свој годишњи одмор, оставите себи дане које ћете посветити праћењу детета у школу и дочекивању после школе

*  Разговарајте о свим дилемама које имате у вези преласка детета из вртића у школу с васпитачем, психологом или педагогом школе

* Ако се бојите да Ваше дете није припремљено за школу разговарајте са васпитачима о томе или са педагошко-психолошком службом школе

* Прошетајте са дететом до школе, покажите му простор у коме ће боравити, ђаке, учионице, школску таблу, клупе и столице за седење  Испричајте свом детету све чега се сећате из свог ‘’ђачког доба’’

* Сазнајте шта се очекује од деце у првом разреду и разговарајте са дететом о разлици између вртића и школе

Не говорите пред децом негативно о учитељици, наставном програму и сл.

Негујте и развијајте код детета самопоуздање. Избегавајте критике и казне, јер оне само продубљују осећај несигурности, неуспеха…  Научите дете да се носи са неуспехом, да је оцена релативна и да се може  исправити

* Немојте од детета очекивати превише (не могу сва деца бити одликаши). Очекивања треба ускладити са могућностима и емоционалним потребама детета.

*  Будите доследни у стварању радних навика. Научите га да само поспреми своје ствари

*  Оставите детету времена за игру. Деца знања усвајају и кроз игру, која им помаже при схватању односа међу људима, упознавању иприхватању других, као и самог себе.

 

Како до квалитетног учења?

* Учити је лакше ако дете има самоиницијатив,вољу и поверење у себе ‘’ја то могу, ја то хоћу, ја то желим’’.

* Интерес за учење развија се: постављањем јасног циља учења, проналажењем смисла у учењу и понављањем претходних знања

* Научите дете да користи правило ‘’Шта можеш данас не остављај за сутра“

* Да би дете научило ново, треба да понови старо. Понављање и проверавање наученог развија сигурност у сопствено знање

* Учити треба из више извора, књига, филмова за децу, позоришних представа, животних ситуација…

* Учење треба да буде активно кроз постављање питања пре и после учења, кроз понављање градива…

* Родитељи би требало да преузму улогу ненаметљивог вође у процесу учења свог детета јер ће само тако учење постати задовољство, а не напор за дете и за самог родитеља.

* Будите особа од поверења за своје дете, пружите му родитељску сигурност, покажите спремност да га саслушате и пружите му помоћ у решавању свих тешкоћа.

Уколико до сада нисте ништа посебно радили на припреми свог детета за полазак у школу, немојте се осећати кривим, јер пуно тога се може научити у пар недеља пред полазак у школу. Али никако немојте извршавање тог задатка да остављате за прве дане школе.