Преподневни и поподневни предах уз здраве ужине и здраве грицкалице

 

На иницијативу тима  који се бави темом “Родитељи као сарадници-здрава уравнотежена исхрана прилагођена деци”, а у оквиру пројекта „Учимо сви заједно“, на родитељским састанцима који су одржани почетком новембра месеца, договорено је да деца од куће носе здраве ужине. Уместо новца који ће потрошити у најближој пекари, што нутриционисти сматрају опасним по здравље, родитељи ће припремати храну код куће, пажљиво бирајући намирнице. Најоригиналније, потпуне и најздравије ужине за децу су оне које се припремају код куће. Од избора најбољих и природних састојака, до припреме и конзервирања, домаћа ужина је сигуран оброк, гарантованог квалитета.

Храна коју ученици носе и конзумирају представља гориво за њихово тело, које је изложено великом броју активности. Школска ужина је неопходан оброк јер су деца у просеку четири до пет сати у школи, а то је превелики размак између доручка и ручка, ручка и вечере. Због петочасовне паузе између главних оброка уравнотежена и здрава ужина је од суштинског значаја за децу. Зато је важна брига о избору и начину уношења намирница које су пуне витамина, минерала и хранљивих влакана.

Уколико не унесу храну за то време, доћи ће до пада концентрације, а самим тим и продуктивности у школи. Осим тога, могућност уласка у дефицит кад је реч о важним хранљивим састојцима лоше утиче на раст и развој. Ужина мора да садржи млечне производе због калцијума и протеина, свеже поврће и воће и коштуњаво воће богато витаминима и минералима, житарице као квалитетан извор угљених хидрата и енергије за школске активности и по могућству, квалитетне месне намирнице. Али дете мора да доручкује, руча и вечера код куће, ужина није замена за неки од главних оброка. По сваку цену треба избегавати газиране напитке, слане и слатке грицкалице, брзу храну или сендвиче од белог хлеба, сухомеснатих производа и висококалоричних намаза попут мајонеза.

Знајући све ово изабрали смо понедељак као дан здраве ужине када учитељи и деца силазе у трпезарију и једу оно што су понели. Од новембра месеца деца тим данима доносе здраву преподневну и поподневну ужину и учествују у одабиру и припреми ужине коју ће носити у школу. Родитељи се труде да спреме деци здрав оброк, јер у близини школе не могу да нађу квалитетне готове оброке. Они увек могу да купе воће и поврће, млечне производе, интегрална пецива, кукурузна пецива и плочице од житарица као замену за слаткише и спакују деци. Понедељком се ужина састоји од једне јабуке, банане, шаке бадема, млека АД, сендвича од интегралног или кукурузног хлеба са младим сиром, пилетином или ћуретином и салатом по жељи уз обавезан јогурт, ту је и проја са сиром, сендвич од интегралног пецива са рибом. Деца доносе и слатку варијанту ужине тортиљу са мармеладом од воћа или путером од кикирикија уз додатак банане, хранљиве колачиће, колач од шаргарепе. Родитеље смо подсетили да деци пакују ужине у одговарајуће посуде које могу да сачувају основна хранљива својства намирница. Деца се радују дану здраве ужине, знатижељно завирују у ужину друга или другарице и хвале се шта је њихова мама спремила.

Полако идемо ка томе да деца све више користе здраву ужину, да се то пренесе на више дана у току радне недеље, а онда и да им дозволимо, да једном недељно поједу другачију ужину од препоручене. Постављање реалних циљева и сагледавање ограничења кључ су за усвајање нових навика. Мали кораци и постепене промене могу направити велику разлику у здрављу деце током времена, стога, почнимо лагано и постепено радимо на томе.

„Здраво дете је срећно дете“, мото је којим се водимо као тим. Предуслов за игру, смех, срећно и безбрижно детињство управо је здравље. Наша највећа награда је радост и задовољство деце у школи.

Тим у оквиру пројекта „Учимо сви заједно“

Гордана Апостоловић

Радица Костадиновић

Јелена Козлина

Мирјана Јашић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content