Tакмичење „Читам, па шта!“

 

Обавештавамо ученике и наставнике наше школе да ћемо се  и ове школске године укључити у такмичарску акцију „Читам, па шта!“.

Циљ овог програма је промовисање читања и развијање критичко – уметничког односа  према књизи. Учествују ученици од другог до осмог разреда и за сваки ниво такмичења постоји прописана обавезна литература за читање. Такмичење реализујемо у сарадњи са Библиотеком града Београда, а све детаљније информације можете добити од школске библиотекарке, као и на сајту наше школе.

Поред тога што развија интелигенцију, читање развија и емпатију, социјалну перцепцију и емоционалну интелигенцију. Помаже нам да разумемо туђа осећања, али и сопствена, чинећи нас осетљивијим на свет који нас окружује.

Такође, читање нам помаже да боље изразимо властите мисли и ставове. Неретко смо сведоци да деца имају проблем када треба своје мисли или осећања да преточе у речи. Читајући несвесно усвајају правилну структуру реченице, а фонд речи се временом обогаћује новим речима, изразима и стилским фигурама. Читање доприноси развоју креативног мишљења, продубљује машту и подстиче усвајање моралних вредности и хуманих порука, умирује пред спавање.

Читањем се развија и концентрација, књига се убрзо претвара у саговорника, а ликови толико блиски да нам могу постати и узори.

Молимо све заинтересоване ученике да се пријаве за учешће у овом такмичењу најксасније до 7. децембра 2022. године, како бисмо на време обезбедили довољан број примерака сваке књиге. Спискове пријављених ученика наставници српског језика и учитељи/це предају школској библиотекарки.

Хвала!

Literatura

Propozicije.sajt

Skip to content