Професионална оријентација- ДАН ДЕВОЈЧИЦА

Убеђени смо да већина деце, па чак и уз подршку родитеља, не могу сама да донесу одлуку о одабиру правца школовања. Сматрамо да је помоћ професионалаца увек добродошла и из тог разлога желимо да вас информишемо о ГИЗ пројекту чији је циљ да оспособи младе да промишљено, ваљано и реално одлуче о избору занимања а потом и образовања, да планирају каријеру и укључе се у свет рада. Самоспознаја, информисање о занимањима, могућност школовања, реални сусрети и финална одлука о избору занимања представљају петофазни модел на коме се ГИЗ пројекат заснива. Сматрамо да су у том процесу могућности за грешку минималне. Ипак је далеко другачије када се детаљно информишете о неком занимању, сагледате тржиште рада и сретнете са праксом.
Овим активностима смо подржали пројекат “Професионална оријентација у Србији” који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, а испред свега подржали младе ученице да донесу исправну одлуку о свом будућем занимању.

У оквиру пројекта „Професионална оријетнација“, планиран је и организован ДАН ДЕВОЈЧИЦА. Поводом обележавања Међународног дана девојчица организована је посета компанијама „АFRODITE MODE COLLECTION“, „CISCO“ и „ОМV“ за све девојчице осмог разреда наше школе. У организацији активности учествовао је директор школе Добрица Синдјелић,библиотекар Снежана Теофиловиц и тим за професионалну оријенацију. Чланови тима,Мирјана Јашић,наставник разредне наставе и Милена Петровић,професор енглеског језика су пратиле ученице приликом посета овим компанијама.

Наведене компаније баве се различитим врстама делатности,запошљавају различите образовне профиле,разликују се услови рада запослених, али и различито су награђени за свој рад.
„AFRODITE MODE COLLECTION“ Београд-Земун, је предузеће које се бави производњом женске модне конфекције.Током двочасовне посете девојчице су биле у прилици да се упознају са целокупним производним процесом, од дизајнирања, кројења, шивења, до готовог производа.Несвакидашњу могућност да постављају питања и информишу се о процесима производње, омогућиле су им дизајнер и стилисткиња Валентина Обрадовић, бројни производни радници као и ПР менаџер Маријана Митић. У „АМC“-у су упознате који су радни и образовни профили потребни модној индустрији и условима рада у истој.
CISCO SYSTEMS,INC, Airport City- Нови Београд, је глобална, светски позната ИТ компанија,присутна у висе од 40 земаља света.

Информационе технологије подједнако користе и жене и мушкарци, али жене чине тек петину запослених у тој индустрији. Због тога смо се одлучили да посетимо велику ИТ компанију јер она повољним условима рада,високим примањима запослених, могућностима напредовања и даљег усавшавања,могућностима комуникације са људима из различитих делова света, подстиче девојчице да своју професионалну будућност виде у том сектору.
Ученице су у компанији дочекале љубазне менаџерке да за почетак са њима поделе своја лична искуства о томе зашто су одабрале да студирају и раде у ИТ индустрији.Дале су све од себе да им кроз организован двосатни програм пренесу поруке да се исплати вредно учити и радити и подстакле их на размишљање да већ сада треба бринути о својој будућности и да требају себи поставити високе циљеве зарад лепше и сигурније будућности а да је ИТ област у којој могу имати успешне каријере ако то желе.
Каријера у ИТ компанијама омогућава девојкама да користе своју креативност, раде у међународним срединама и учествују у обликовању наше будућности, истичући да 95% свих послова имају дигиталну компоненту и да ИТ вештине више нису само предност, већ неопходност.Ученице су присуствовале и импресивној презентацији видео-конференције у конференцијској соби а представља један од CISCO производа за колаборацију који вам омогућава да послове завршавате баш као да сте све време с партнером или више њих у истој просторији, односно природну људску комуникацију без обзира на удаљеност учесника.
ОМV Србија- Аirport City,Нови Београд, је међународна нафтна и гасна компанија која у 11 европских држава поседује 3800 бензинских станица и запошљава 24100 људи.
Ученице су љубазно дочекане од стране бројног женског дела менаџмента у екслузивном простору ове успешне нафтне компаније. У разговору са њима сазнале су више о компанији ОМV али и о изборима које су те жене правиле током свог школовања и каријере као и о актуелним и интересантним пројектима на којима оне раде. Девојчице су се временом опустиле и саме се активно укључиле у разговор који је постајао све интересантнији.Могле су сазнати да су све оне високо образоване али за најразличитије послове, а да су до посла дошле својом упорношћу,најбољим образовањем, познавањем страних језика,самоиницијативом,волонтерским радом и без личних препорука.Јединствене су у ставу да је мукотрпан пут до успеха, али исплати се јер су данас добро плаћене за послове које обављају,у одличним условима рада и имају одговарајући друштвени статус.Ове успешне жене су напоменуле да им је пракса дефинитивно дала потврду да су добро одабрале да нису погрешиле при одабиру занимања. Њихово садашње искуство им казује да је могућ и мало другачији пут школовања али да крајњи циљ мора бити исти, највиши.Шта год уписали и чиме се год бавили сопствена воља и дисциплина су кључни.Једна од њих је истакла да су студије и све што оне носе биле добар темељ за лично усавршавање и негу здравог апетита за новим знањима.
У повратку, аутобусом, ученице су са нескривеним одушевљењем изјављивале да су посете биле одлично организоване и да је одабир компанија био одговарајући.Наш труд свакако неће бити узалудан ако све што су виделе, сазнале и чуле, можда и добијене савете усвојиле,помогне макар једној од њих у одлуци чиме ће се у даљем животу бавити и како ће то постићи.

Стручна помоћ младима у доношењу одлука које важе цео живот је више него потребна, јер немају сви јасно одредјен циљ нити могу размишљати толико дугорочно.Разлога који могу утицати на избор је много, али је ипак најважније бити искрена према себи и донети одлуку уз највећу подршку окружења.