Школска слава Свети Сава

 

Школски час посвећен личности и делу Светог Саве одржан је у оквиру сваке одељењске заједнице, а том приликом ученици су имали прилику да на школском сајту погледају овогодишње, електронско издање школског часописа „Ђачки хоризонти“. И ове 2023. године смо се 27. јануара окупили  да прославимо школску славу и одамо признање једној од најзначајнијих личности наше историје – Светом Сави. За својих шездесет година живота наш светитељ и патрон Свети Сава  неуморно је утабавао бројне стазе којима ће ходати потоња српска поколења. Био је родоначелник мноштва важних делатности на којима се темељила ова земља и о којима сви већ много тога знамо, али и настављач мисли и лепих обичаја мудраца од којих је учио. Искусио је да  свет заиста разумемо једино ако га изблиза упознамо и није чекао да свет дође њему, него му је ишао у сусрет. Неуморно је путовао крепећи се духовношћу и лепотом светиња којима се поклањао и тако је свој живот претворио у непрекидно ходочашће. Свети Сава је знао нешто чега се многи данас ретко сете – научио је да не можемо нигде стићи ако не знамо одакле смо пошли и камо смо се и зашто упутили.

Можемо ли, дакле, у својим настојањима да упознамо светске светиње, тамо заиста стићи својим духом,  можемо ли осетити и разумети сву ту лепоту и наћи своје место у њој, ако не знамо одакле смо кренули? Ако нисмо додирнули камен Студенице, нисмо се поклонили Грачаници, замислили у Манасији, осетили мир Љубостиње, сагледали видик са висине Ђурђевих ступова, упили у своју душу живописе са зидова Сопоћана, Каленића, Милешеве, Жиче и у свом ходочашћу предахнули у хладу фрушкогорских манастира, можемо ли рећи да заиста разумемо шта  значе све те далеке лепоте за којима жудимо?

Сигурно знамо одговоре на ова питања. Наша прошлост је део нашег бића, а на то треба увек да  нас подсећају наша светилишта, племенито једноставна и неразметљива у својој лепоти и зато је данашња приредба у част нашег патрона својеврсно ходочашће кроз свете просторе српске духовности.

Светосавску приредбу смо, традиционално, започели Химном Светом Сави, а затим се присутнима обратио директор наше школе Добрица Синђелић. Уручили смо захвалнице: члану Општинског већа задуженом за образовање господину Александру Рајковићу, нашем некадашњем руководиоцу господину Живадину Митрићу и у име колектива и ученика му желимо срећан одлазак у пензију, старешини Храма Светих апостола Петра и Павла Димитрију Вељковићу.

Захваљујемо  многобројним сарадницима школе на ангажовању и уложеном труду и времену у афирмацији наше школе и међу њима Владимиру Матићу, Ранку Теофиловићу, Милану Јанковићу и Дејану Станковићу.

Након доделе захвалница приступили смо резању славског колача уз благослов и молитву оца Димитрија, старешине Храма Светих апостола Петра и Павла у Врчину. Ове године, уз славски колач и жито, обасјан славском свећом, налази се позлаћен крст – дар уметничко-позлатарске радионице Драгомира Брајковића. Крст је позлата са 23,7k златним листићима, ручни рад позлатара.

Након резања славског колача хор наше школе и солисткиња Мина Маринковић извели су песму „Маријо славна“, а наши глумци су нас драмским приказом „Свети Сава – светионик српске земље“  провели кроз историју и на крају смо поново чули хор и солисткињу Веру Ђорђевић са нумером „Анђели певају“.

Наша школа је позната као школа која негује писменост, читалаштво, креативност и љубав према писању, тако да смо и ове године расписали Светосавски ликовно- литерарни конкурс. Награде је уручио директор наше школе Добрица Синђелић и добитницима честитао.

У категорији ученика од 1. до 4. разреда прво место на литерарном конкурсу освојио је Немања Пејић II3, 2. место Јаков Павићевић II1 и 3. место Миа Никић I2. У категорији ученика од 5. до 8. разреда: 1. место Ника Келерис V3, 2. место  Тара Стојановић VII3, и 3. место Мила Стојановић V2. На ликовном конкурсу прво место у категорији ученика од 1. до 4. разреда освојили су Матија Улемек 22 и Ема Вучинић 21, 2. место Петар Маринковић 22 и Вук Кнежевић 43, 3. место Софија Маринковић 13 и Младен Маринковић 12. У категорији ученика од 5. до 8. разреда прво место освојила је Нађа Вуковић 54, 2.место Катарина Митрић 63, 3. место Андреа Кељач 61.

У оквиру пројекта наше школе „Учимо сви заједно“ расписали смо још један ликовно-литерарни конкурс Моја башта, моја машта. Предмет конкурса су идејна решења и предлози за изглед сензорне баште која ће бити део будућег Центра за амбијенталну наставу и ваннаставне активности у школи. Награђени ученици на ликовном конкурсу у категорији од 1. до 4. разреда су: 1. место – Милица Стојановић 22, Андреја Маринковић 41, Јована Ђорђевић 41; 2. место  Јаков Павићевић 21, Софија Лазаревић 42, Матеја Маринковић 42, 3. место – Ана Прокић 12, Филип Исидоровић 21, Ђорђе Маринковић 23; У категорији ученика од 5. до 8. разреда: 1. место Наталија Јовановић 71, 2. Место Нађа Чарапић 63, 3. место Андријана Станић 61. На литерарном конкурсу у категорији ученика од 1. до 4. разреда награђени ученици су: 1. место Вук Чомић 33, 2. место Ђорђе Тијанић 41, 3. место Вукан Стојановић 41. У категорији ученика од 5. до 8. разреда 1. место Стефан Старчевић 63, 2. место Милош Млађеновић 73, 3. место Јована Анђелковић 82.

Након доделе награда за конкурсе своје радове су прочитали првонаграђени на Светосавском литерарном конкурсу Немаља Пејић, ученик 23 разреда, и Ника Келерис, ученица 52 разреда.

Велика нам је част, али и обавеза  што  наша школа носи тако значајно  име – име утицајног дипломате, првог српског просветитеља, архиепископа, законодавца, књижевника, ходочасника, али пре свега утемељивача српске цркве, државе и школства. Свети Сава је стуб српске културне и моралне свести, и желео је да људи не живе у мраку него да образовањем стичу светлост, тако да и ми данас, Светом Сави у част, истичемо и похваљујемо све ученике који су  преданим радом постигли изузетне резултате на такмичењима током прошле  школске године. Награђени су:

Енглески језик

Међународно такмичење – „Вилкомен“

Илија Петровић – 1. место у Србији и 2. место на међународном такмичењу

наставница Горица Апостоловић

 

Техника и технологија

Сара Вагић – 1. место на републичком такмичењу

Вук Брадарић – 2. место на републичком такмичењу

Дејан Вагић – 3. место на републичком такмичењу

наставница – Ивана Брашанчевић

Јана Драча – 3. место на републичком такмичењу

наставница – Снежа Шкипина

 

Географија

Данило Лазаревић – 2. место на републичком такмичењу.

наставница Драгана Митрић

 

Музичка култура

Јована Ђорђевић – 2. место на републичком такмичењу – Федемус

Драгана Ђорђевић – 1. место на градском такмичењу „Златна сирена“

Ана Миленковић – 1. место на градском такмичењу „Златна сирена“

наставница Мила Ђачић

 

Српски језик и књижевност „Књижевна олимпијада“

Ивана Миладиновић – 2. место на градском и пласман на државно такмичење

Јулијана Перић – 3. место на градском такмичењу

Јована Ђорђевић – 3. место на градском такмичењу

Српски језик и језичка култура

Јулијана Перић – 3. место на градском такмичењу

Ивана Миладиновић – 2. место на градском такмичењу

наставница Слађана Вагић

Анастасија Пешић – 2. место на градском и пласман на државно такмичење

наставница Марија Старчевић

 

Историја

Емилија Дамјановић – 3. место на градском и пласман на државно такмичење

наставница Данијела Апостоловић

 

Хемија

Алекса Величковић – 1. место на градском такмичењу и пласман на државно такмичење

Данило Лазаревић – 2. место на градском такмичењу

Анастасија Пешић – 2. место на градском такмичењу

Ивана Миладиновић – 3. место на градском такмичењу.

наставница Милица Максимовић

 

Биологија

Маша Митић – 1. место на градском такмичењу и пласман на републичко такмичење.

Христина Младеновић – 3. место на градском такмичењу

Лана Михаиловић – 3. место на градском такмичењу

наставница Јелена Вукчевић

 

Ликовни конкурс ,, Мали Пјер“

Анастасија Пешић – 2. место на градском такмичењу и пласман на државно такмичење, наставница Марина Митрић

Нина Тиодоровић – 1. место на републичком такмичењу „Стеријино позорје“

 

Спорт

Аница Теофиловић, Ивона Станоев и Алекса Антић – 3. место на градском такмичењу ,,Брзином до звезда“

 

Заједничком фотографијом свих награђених завршили смо данашњи програм.

Са  жељама  да  нас  речи  и  дела  Светог Саве  инспиришу и  повезују захваљујемо вам на  указаном поверењу,  издвојеном времену  и  искреној  подршци!

Организација и реализација: директор школе Добрица Синђелић, школска библиотекарка Снежана Теофиловић, наставница српског језика Слађана Вагић, наставница музичке културе Мила Ђачић; главни уредник школског часописа наставница српског језика Марија Старчевић;  администратор сајта школе учитељица Ана Синђелић.