Светски дан здраве хране – 16.октобар

Наша школа се и ове,као и претходних година , прикључила обележавању светског дана здраве хране, који се обележава у више од 150 земаља, по календару светске здравствене организације.Основни циљ обележавања овог датума је промоција здравих животних стилова, са посебним освртом на значају здраве, разноврсне и правилне исхране.

Обележавајући светски дан здраве хране, ученици од првог до четвртог разреда заједно са својим учитељима у холу школе направили су своје штандове на којима су изложили производе здраве хране. Након тога, у школској трпезарији уследило је послужење. Изложба је започета дискусијом о здравој храни и изношењем мишљења ученика о критеријумима шта треба јести а шта не.Истакнут је значај вођења правилне исхране, као и да је неопходно да храна коју уносимо у организам треба да има већу нутритивну него калоричну вредност. Сваки ученик дао је свој став за здрав живот и предлог једног здравог јеловника.Заједнички закључак свих ученика био је да важну улогу у здравој исхрани има свеже воће и поврће.

Ученици су уживали док су бирали поврће и воће, пажљиво слушали предавање које су чули од својих  учитеља  о начину коришћења поврћа и воћа, као и веома важној улози правилне исхране.

Живимо у времену када је правилна исхрана постала једно од најважнијих питања савременог човека. Здравље, човекова радна способност, креативност, ефикасност у раду, добро или лоше расположење условљени су начином исхране.

Начин исхране је једини важни одлучујући фактор здравља који је потпуно под нашом контролом. Само ми одлучујемо како ћемо се хранити, а здравом и правилном исхраном сачуваћемо и унапредити своје здравље.

                                                                                Љиљана Кнежевић