Тамо где се спаја Срем, Банат и Бачка….

Извештај са екскурзије ученика петог и шестог разреда

11. и 12. октобра 2018. године реализована је дводневна екскурзија за ученике петог и шестог разреда, путни правац Манастир Ковиљ-Зобнатица-Суботица-Палићко језеро-Нови Бечеј-дворац Дунђерски. Садржаји екскурзије подразумевају остваривање наставног и ваннаставног плана и програма и саставни су део Годишњег плана рада Основне школе „Свети Сава“,29. Новембра 15, Врчин за школску 2018/2019.
Циљ екскурзије је савлађивање и усвајање дела наставног програма непосредним упознавањем појава и односа у природној и друштвеној средини,упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа која су у вези са делатношћу школе. На екскурзију је ишло 47 ученика петог и шестог разреда. Директор школе, Добрица Синђелић, је носилац припреме, организације и извођења плана и програма путовања, а Ранка Ступар, одељењски старешина 6-1 одељења је била стручни вођа пута, задужена за припремање и извођење програма који се односи на на остваривање постављених образовно-васпитних циљева и задатака и одговарајућих садржаја. Милена Петровић, одељењски старешина 6-2, је била наставник пратилац. За реализатора екскурзије,на основу приспелих понуда, одабрана је туристичка агенција Луксим д.о.о. из Београда. Аранжман је обухватао: превоз,смештај у хотелу „Тиски цвет“ у Новом Бечеју на бази једног пуног пансиона,услуге стручног водича,боравишну таксу,улазнице за све посете,осигурање деце,услуге лекара пратиоца и трошкове организације. Цена аранжмана је 9250,00 динара, а плаћање је у пет једнаких месечних рата. Полазак је био у 7:30 испред школе,затим се путем преко Новог Сада ишло до манастира Ковиљ који датира из 13. века, где је ученике примио монах манастира и испричао им његов историјат и значај. Затим се обилазила чувена ергела Зобнатица. Путовање је настављено према Суботици и Палићу. По доласку у Суботицу организован је обилазак знаменитости, Градске куће,фонтане,Народног позоришта,синагоге,Рајхове палате и ту су ученици добили слободно време за ручак и дружење. Од Суботице се кренуло ка Палићу где су ученици имали прилику да шетају поред језера,да возе рикше, разгледају Мушки и Женски штранд,Мало и Велико језеро. Настављен је пут према Новом Бечеју где је организован смештај у хотел „Тиски цвет“ и у оквиру тога вечера,дискотека и ноћење.
Други дан,након доручка, ишло се у обилазак Старог Бечеја, центра старог градског језера, Православне цркве,Католичке катедрале,општине,Палате-задужбине баронице Еуфемије Јовић и након тога слободне активности у Новом Бечеју на кеју поред реке Тисе где су ученици упражњавали спортске активности на теренима. После ручка у хотелу, пут је настављен према дворцу Дунђерски, заоставштини земљопоседника Богдана Дунђерског. Након обиласка дворца и ергеле у његовом саставу,ученици су имали слободно време за дружење и спорт. Одатле се кренуло назад за Врчин и путовање је завршено у 20 часова доласком испред школе.

Ранка Ступар, вођа пута

Skip to content