УПОЗНАВАЊЕ ГРОЦКЕ

Ученици 4/2 одељења ОШ „Свети Сава“ из Врчина са својом учитељицом Бојаном Теофиловић посетили су 22.04.2016. год. Гроцку. Посета је организована у сарадњи школе и директорке Центра за културу Гроцка, Зорице Атић, која је била наш стручни водич кроз знаменитости и занимљивости Гроцке.

Посетили смо Сајам хортикултуре. Присуствовални културно-уметничком програму Сајма, посетили изложбу ручних радова у сали општине и учествовали на ликовној радионици.

Затим смо пешачили око 500 м узбрдо до највише тачке Гроцке, до надморске висине од око 500 м, која се налази на Агином брду, на коме је смештен ресторан „Виногради“. Након кратког предаха сазнали смо занимљивости о историји Гроцке, археолошком налазишту које брдо крије, и о томе шта значи израз „панорама“. Поглед са овог места досеже једним делом чак до румунских Карпата. Били смо одушевљени што се налазимо на месту на коме је, између осталих, боравио и Нил Амстронг, астронаут који је рекао да је поглед са овог места лепши него поглед са Месеца.

Свој пут смо наставили даље до Коњичког клуба „Урбан каубој“ где су ученици видели и мазили коње. Највише пажње ученицима је привукао аргентински пони Мрвица, ког су ученици дуго и без страха мазили и грлили.

На крају посете обишли смо Ранчићеву кућу, седиште Центра за културу Гроцка, где смо се одморили, освежили и видели текућу изложбу „Џивџан и пријатељи“ ауторке Мике Ловре, чули причу о историјату куће и детаљима градње који је чине посебним спомеником културе.

Сва посећена места пратиле су пригодне приче нашег водича Зорице Атић, коју су деца на завршетку посете загрлила и тиме изразила своје искрено задовољство временом проведеним у Гроцкој. Дугујемо јој велику захвалност, и надамо се поновном сусрету поводом неке будуће културно-уметничке манифестације.


Skip to content