Вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина наступила на „Данима српске културе“ у Мађарској у Сегедину и у градићу Деска

 Вокална група ОШ „Свети Сава” из Врчина, основана је 2011. године у оквиру секције за традиционално народно певање.

Основни циљ  је упознавање и рад на очувању српске националне и  културне баштине, едукација младих,  јавно представљање  и  стицање нових искустава како би управо млади људи постали најбољи представници правих традиционалних вредности. На креативно – едукативан начин чланице етно групе уче о традицији на којој почивају и истовремено постају њени чувари.

Нова школска година започета  је  веома активно:  13. септембра наступ на међународној манифестацији Трагом Доситеја  у Српском Семартону недалеко од Темишвара, Румунија; наступ у Сава Центру  октобра 2014.г. у оквиру Дечије недеље,   учешће на свечаностима поводом  прославе Дана школе у Умчарима  и  у Винчи као и на свечаности поводом прославе општинске славе ГО Гроцка, наступ на отварању изложбе “Завичајни сокак“, …

Међународна сарадња наше школе са релевантним институцијама дијаспоре обогаћена је наступом на још једној манифестацији. Дана  15. новембра 2014. године вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина наступала је на „ДАНИМА СРПСКЕ КУЛТУРЕ У СЕГЕДИНУ“ у Мађарској. У питању је учешће на духовном концерту, у српској православној цркви у Дески и  наступ на Банатском сабору у месном  Дому културе где су се представили музичари из Мађарске, Румуније и Србије.  Поменута манифестација одржава се већ двадесети пут у овом месту у организацији  Самоуправе Срба у Мађарској,  КУД-а „Банат“, Српске редакције Мађарског радија (Печуј) и Културног и документационог центра Срба у Мађарској.

Богат јесењи културно уметнички програм у Мађарској обележава и  ова српска манифестација. Сви програми су саборног карактера, а одвијају се на територији целе државе (Сентандреја, Помаз, Калаз, Бата, Сегедин, Деска, Печуј, Батања, Ловра, Мохач, Сантово итд). Разни програми: изложбе, концерти, позоришне представе, филм, књижевне вечери и промоције, научна предавања, програми за децу, српски филмови, фолклор, својим садржајем обогаћују културни живот у Мађарској. Циљ овог програма је промовисање српске културе и традиције, а управо одржавање овакве серије програма може да допринесе већој  препознатљивости српске културе у  Мађарској, али и да иницира интензивнију културну сарадњу између две суседне државе.

ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се међународним наступима и потврђује.

Најтоплије благодаримо јереју Светомиру Миличићу и свим домаћинима на позиву и  указаном поверењу да учествујемо на овој манифестацији и тиме допринесемо промовисању српских традиционалних културних вредности на једном простору где су Срби  итекако доказали колико се  може постићи уз слогу и добру вољу.

Захвалност дугујемо и директору наше школе Добрици Синђелићу  на  неизмерној подршци  на свим нашим наступима, затим Арсенију Бугарском,  иницијатору и организатору наших учешћа на међународним манифестацијама и пратиоцу на овом путовању, проф. Катарини Фаркаш.

Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски.

Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије. У  ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од 2011. године  као професор музичке културе .

Skip to content