– Време је за књигу –

Овогодишњи слоган недвосмислено говори да је свако време – право време за књигу и универзалне вредности. Тренутак у којем живимо осуђује нас на непрестану борбу за егзистенцију и суочавање са урушеним вредностима, а управо је књига симбол неприхватања наметнутих компромиса и површног сагледавања света. Београдски сајам књига био је прилика да се још једном подсетимо истинских вредности и књизи дамо значај који завређује.

Почасни гост 59. Међународног београдског сајма књига  била је Народна Република Кина.

На свом штанду, који  се налазио на почасном месту у хали 2а, Кина је презентовла своју богату књижевну и издавачку продукцију.

Такође, почасни гости су путем посебних сајамских програма представили своје ауторе, преводиоце, издаваче, дистрибутере, као и све оне који су на различите начине у вези са књигом и кинеском културом. Поред Кине, земље почасног госта, на овогодишњем Сајму књига учествовали су и издавачи из: Француске, Босне и Херцеговине, Македоније, Ирана, Црне Горе, Јапана, Белорусије, Грчке, Хрватске, Велике Британије, Холандије, Русије, Аустрије, Шпаније, Немачке, Анголе и Индије.

Индија ће, као почасни гост наредног Сајма књига, посебно представити своју књижевност и културу.

На овогодишњи сајам књига ученике старијих разреда водиле су проф. српског језика и књижевности Марија Старчевић и библиотекарка наше школе Снежана Теофиловић. Ученици су били учесници радионица које је одржала Биљана Лајовић у оквиру пројеката које подржава Министарство за спорт и омладину. Посетили смо доста штандова, видели много занимљивих ствари и свако је пронашао по неку занимљиву књигу.

Skip to content