Вредне руке могу све

У  ОШ „Свети Сава“  у Врчину током летњег распуста  од 13. до 24. јула 2015. године одржана је  бесплатна  креативна радионица  за децу и младе под називом „Вредне руке могу све“.  

Програм  је реализован у организацији ОШ „Свети Сава“ и Пријатеља деце општине Гроцка, а  под покровитељством Града Београда – Секретаријата за спорт и омладину и ГО Гроцка.

Радионица је одржана у просторијама продуженог боравка, а под будним оком директора ОШ „Свети Сава“, Добрице Синђелића који је сваког дана  обилазио полазнике и пратио њихов рад. Ученици су боравили у чистим, свежим и проветреним просторијама, док је спољашња температура прелазила и 380С.  Са започетим бројем од 25 полазника, кроз радионицу је прошло укупно 42 полазника, ученика основних и средњих школа, а радионица је имала и међународни карактер пошто смо имали и једну ученицу из Шведске и једну ученицу из Македоније.

Циљ радионице јесте разумевање потребе хармоничног односа између човека и природе. Mлади  се еколошки едукују  и оспособљавају  за умешно руковање и искоришћавање постојећих употребљених предмета   у  стваралачка дела и предмете нове употребне вредности: подметачи  за чаше и  рамови  за  слике  од старог картона,  декоративно осликавање каменчића и старих стаклених флаша акрил бојама,  прављење накита од пластичних флаша, једноставни еко-рамови од гранчица из дворишта… Активности се реализују кроз индивидуални и групни рад и  пружају могућност заједничког дружења као и  да се на креативан, стваралачки начин искористи слободно време, на задовољство самих полазника, водитеља програма  и родитеља.

Поставку изложбе  су урадили полазници самостално уз минималну координацију водитеља програма.  Плакатима, позивницима и флајерима смо обавестили и позвали мештане и суграђане да посете изложбу, а такође су нам у великој мери изашли у сусрет многобројни медији којима се и овом приликом захваљујемо.

  Изложба је одржана у петак 24. јула 2015.године. Присутне посетиоце на отварању поздравио је  Добрица Синђелић  директор  ОШ „Свети Сава“  као и Живадин Митрић, члан Општинског већа задужен за културу.  Изложбу су посетили  чланови Школског одбора ОШ „Свети Сава“, многобројни мештани,  родитељи и рођаци ученика који су похађали радионицу.

 

  Водитељи радионице су:  Снежана Теофиловић, библиотекар и Ана Матејић, педагог, а сарадници Гордана Апостоловић и Милена Јанковић