ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО

Поводом тридесет година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета, а у оквиру Дечије недеље, педагог школе, Ана Матејић, одржала је креативну радионицу са ученицима одељења 2/1, 10.10.2019.године.Тема је била Право и обавезе детета, а све у циљу промоције дечјих права, подстичући даље унапређење услова за бољи положај детета у друштву.

Конвенција  Уједињених нација о правима детета, усвојена је 20.новембра 1989. године на Генералној скупштини УН и представља најзначајнији документ у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћени правни инструмент за заштиту људских права.Овим документом, на једном месту, дефинисана су грађанска, политичка, економска, социјална, здравственаи културна права детета. Република Србија је 18.12.1990. године ратификовала Конвенцију УН о правима детета, а ове године Дечија недеља је прилика, да обележавајући овај значајан јубилеј, преузете обавезе према деци – наставимо да остварујемо и унапређујемо.

Дечија недеља као најважнија републичка манифестација у области заштите и промоције дечијих права подсећа на важност примене свих постојећих механизама за квалитетно и здраво одрастање деце у нашем друштву.

Поред многобројних занимљивих и важних активности које су обележиле Дечију недељу у нашој школи, свакако је ова радионица у којој су учествовали ученици. Кроз занимљиву причу о настанку дечијих права кроз векове , а посебно кроз игру у којој су сви били победници и учесници, остварен је циљ промоције дечијих права. Наравно, педагог је на едеукативан начин представила и обавезе која деца имају.Дечија размишљања и комуникација са водитељем игре указивалису на добре примере праксе и проблеме на које наилазе у остваривање својих права и обавеза.Промоција активног учешћа деце у доношењеу одлука реализована је на очигледним примерима.Подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права доприносе развоју сваког детета.

                                                                   Љиљана Кнежевић