СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ – 16.ОКТОБАР – ОБЕЛЕЖИЛИ УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ

Слоган овогодишњег светског дана хране – „ Безбедност хране у свету – климатске промене и енергија биљног света “

Наша школа се и ове, као и претходних година , прикључила обележавању светског дана здраве хране, који се обележава у више од 150 земаља, по календару светске здравствене организације.Основни циљ обележавања овог датума је промоција здравих животни стилова, са посебним освртом на значају здраве, разноврсне и правилне исхране.

Обележавајући светски дан здраве хране, ученици 2/1 одељења, заједно са тимом родитеља и својом учитељицом,  посетили су пијацу која се налази у близини школе и на очигледним примерима  упознали се  са значајем поврћа и воћа у исхрани – како у свежем облику, тако и начином припреме зимнице коју ће сви заједно у свом одељењу припремити у оквиру Пројектне наставе. Час је започет дискусијом о здравој храни и изношењем мишљења ученика о критеријумима шта треба јести а шта не. Истакнут је значај вођења правилне исхране, као и да је неопходно да храна коју уносимо у организам треба да има већу нутритивну него калоричну вредност. Сваки ученик дао је свој став за здрав живот и предлог једног здравог јеловника.Заједнички закључак свих ученика био је да важну улогу у здравој исхрани има свеже воће и поврће.Након тога, у пратњи родитеља и своје учитељице,  ученицу су кренули у куповину поврћа које ће користити за прављење зимнице и воћа које ће искористити да се засладе у облику воћне салате коју ће такође заједнички припремити у школској трпезарији.

Родитељи су се  укључили износећи своја искуства и рецепте о начину прављења зимнице – ајвара, шарене салате, туршије, рена, пастеризоване цвекле, краставчића и сл.

Ученици су уживали док су бирали поврће и воће, пажљиво слушали предавање које су родитељи и учитељица испричали о начину коришћења поврћа и воћа, као и веома важној улози правилне исхране.

Живимо у времену када је правилна исхрана постала једно од најважнијих питања савременог човека. Здравље, човекова радна способност, креативност, ефикасност у раду, добро или лоше расположење условљени су начином исхране. Начин исхране је једини важни одлучујући фактор здравља који је потпуно под нашом контролом. Само ми одлучујемо како ћемо се хранити, а здравом и правилном исхраном сачуваћемо и унапредити своје здравље.

                                                                                Љиљана Кнежевић

 

Skip to content