Извештај са дводневне екскурзије за 7. разред

 

Извештај са дводневне екскурзије за 7. разред 14. и 15. април 2022.

VII1, 12 ученика, одељењски старешина: Сања Соколов

VII2, 17 ученика, одељењски старешина: Снежа Шкипина

VII3, 17 ученика, одељењски старешина: Јелена Вукчевић

 VII4, 19 ученика, одељењски старешина: Слађана Вагић                                                                                                        

Укупно: 65 ученика

Сунчаног  јутра, 14. априла 2022. године, ученици седмог разреда наше школе су кренули на дводневну екскурзију. Предвиђена маршрута пута: 1. дан: Врчин – Смедерево – Сребрно језеро – Голубац- Лепенски вир – Кладово; и 2. дан: Кладово – ХЕ „Ђердап“ – Неготин – Зајечар- Гамзиград – Врчин је у потпуности и по плану пређена. Агенција „Vanja Travel“  из Београда се побринула око беспрекорне организације целе екскурзије, поуздани возач аутобуса Марко се побринуо за безбедност и удобност сваког ученика, а од професионалног водича Лидије наши седмаци су могли да чују много занимљивих информација о местима која су посетили и науче нешто ново. Током целог пута са нама је била и докторка Весна која на обострану срећу није имала посла. Саобраћајна полиција  је проверила безбедност аутобуса и група од 65 ученика, 4 наставника, 1 водича и  докторке паркинг испред школе напустила је у 8:00.

Прва одредница нашег путовања био је град Смедерево у које смо стигли око 9:30. Смедеревска тврђава нас је сачекала обасјана Сунцем и ученици су са великом пажњом слушали легенду о настанку тврђаве од локалног водича.  На овај начин су се подсетили и утврдили знање о некадашњој другој српској средњевековној престоници на обали Дунава, коју је деспот Ђурађ Бранковић подигао на почетку своје владавине.

Након Смедерева наставили смо пут ка Сребрном језеру, бисера великоградишке регије, некада рукавца Дунава, а сада једног од најлепших језера Србије. Уживајући у сунчаном дану и веселом разговору обишли смо језеро, уз пут купили неки сувенир, освежили се неко сладоледом, неко соком.

Наше даље одредиште био је Лепенски Вир, једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта, које датира из старијег каменог доба. На  путу до Лепенског Вира прошли смо поред Голубачке тврђаве и уживали у панорамском разгледању ове средњевековне тврђаве, а водич нам је испричао неколико занимљивих анегдота везаних за њу. Ученици су слушали и упијали сваку изговорену реч водича, а на често постављана питања од стране водича показали су завидно знање из географије,  историје, биологије. Уз веселу атмосферу у аутобусу стигли смо у Лепенски Вир.  Најпре смо погледали документарни филм „Лепенски вир“ из 1968. године а потом и збирку Лепенског вира коју чине предмети од  кости и рога – игле, удице, спатуле, накит од кости и шкољки као и артефакти од окресаног камена. Најчувенији налази из овог археолошког налазишта су јединствене, монументалне камене скулптуре, чији се риболики изглед везује за усмереност становника на реку.

После нових сазнања о знаменитостима Србије, наставили смо пут ка нашем крајњем одредишту тог дана, Кладову. У хотел „Ђердап“ у Кладову стигли смо нешто после 18 часова, и веома брзо се сместили у собе, по раније утврђеном распореду, освежили се и сишли у хотелски ресторан на вечеру. Затим је уследило спремање за журку коју су сви ученици нестрпљиво очекивали. Весело, уз музику која приличи њиховим годинама провели су незаборавно вече.

Други дан је започео буђењем и доручком у 8:30. Након паковања ствари и провере соба кренули смо у посету ХЕ „Ђердап“. Ученици су посетили два одељења хидроелектране и научили интересантне чињенице о начину производње електричне енергије и проласку бродова кроз тај део пловног Дунава. Након те посете, вратили смо се у хотел на ручак.

У 12.30 часова напустили смо хотел и кренули ка Неготину. Примедби од стране хотелског особља на наш боравак у хотелу није било. Ученици су, уз пратњу локалног водича, посетили Конак Хајдук-Вељка Петровића и родну кућу Стевана Стојановића Мокрањца. Пут смо даље наставили ка Зајечару  и римском археолошком налазишту Феликс Ромулијана (Гамзиград), до којег смо стигли након два сата вожње. У пратњи локалног водича ученици су имали прилику да чују предавање о том античком археолошком налазишту. Самостално су прошетали локалителом, направили фотографије и уживали у природи која их је окруживала. То је било последње место наше екскурзије које смо посетили.

Екскурзија је завршена доласком у Врчин, испред школе у 19:30 часова. Насмејана лица наших ученика била су довољан показатељ  родитељима, који су их чекали, да су провели два незаборавна дана.

Екскурзија је у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали тековине од значаја, стваране током веома дугог временског периода, што ће подстаћи изражавање и стваралаштво ових младих људи. Била је ово и прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају узајамну солидарност и одговорност, дух заједништва и оптимизма.

Све похвале за беспрекорну организацију и сарадњу заслужују, пре свега директор наше школе, представник ТА „Vanja Travel“, потом водич, возач и докторка. Посебна захвалност се упућује ученицима који су се беспрекорно владали током целе екскурзије, дивно дружили и још једном нам показали да је ово генерација која достојно презентује нашу школу и наше место где год се појави.

Сања Соколов,

наставник математике и стручни вођа пута