Једнодневна екскурзија ученика III и IV разреда

 

Годишњим планом рада  Основне школе „ Свети Сава “у Врчину за школску 2023/24. год. предвиђен је одлазак ученика на једнодневну екскурзију. Стручно веће за разредну наставу, уз сагласност Савета родитеља, донело је одлуку да се приступи реализацији. Као најповољнија понуда, изабрана је понуда  туристичке организације „Вања травел“, Београд.

Реализована је предвиђена једнодневна екскурзија са путним правцем Врчин – Бранковина – манастир Лелић –  Ваљево – Бања Врујци  –  Врчин. Екскурзија је реализована 27.05.2024. године, са поласком из Врчина у 08.00 часова, а повратком у Врчин око 19:00 часова. На екскурзију је кренуло 74  ученика и 6 наставника. Одељењске старешине које су водиле ученике на екскурзију су:

Мирјана Јашић 3/1

Јелена Козлина 3/2

Марија Васић 3/3

Милан Сантрач 4/1

Вера Крантић 4/2

Љубинка Вагић 4/3

Након што су се ученици безбедно сместили у аутобус, кренули смо на једнодневну екскурзију у 8:00 часова. Наше прво одредиште била је Бранковина. У Бранковини је била планирана и реализована посета истоименом спомен комплексу знаменитих људи краја: Стара школа – школа Алексе Ненадовића и Нова или Десанкина школа, обилазак гроба наше легендарне песникиње Десанке Максимовић, а затим цркве из доба Ненадовића где су ученици слушала разне занимљивости о постанку  ове светиње, изговорили молитве учене на веронауци и упалили свеће.

Након тога, упутили смо се ка манастиру Лелић, који се налази у селу Лелић, у близини Ваљева, удаљен 11 километара од града. Посета манастиру Лелић била је за све нас веома упечатљива и оставила је велики утисак. Ученици су се у манастиру и порти понашали културно, придржавајући се верских и моралних начела.

Даље смо наставили пут до Ваљева.

По доласку у Ваљево обављена је шетња центром града, са обиласком споменика војводи Живојину Мишићу и проти Матеји  Ненадовићу, Десанки Максимовић у лику споменика песништву, Муселимовог конака и Народног музеја, „ Тешњар “ – стари део Ваљева, који је задржао свој амбијентални изглед старе турске варошице из XIX века. Тешњар је стари део Ваљева и један је од његових најупечатљивијих симбола. Налази се на десној обали Колубаре, стешњен између речног тока и брда, па је тако и добио име Тешњар.

Потом смо се упутили према Бањи Врујци која се налази у северозападној Србији у општини Мионица у Колубарском управном округу. Смештена је између Мионице и Љига, у долини између планине Сувобор и реке Топлице. Налази се на надморској висини од 180 метара. Кроз бању тече речица Горња Топлица.

У предивном ресторану хотела „Врујци“ имали смо организован ручак. У веома пријатном ресторану послужен је укусан  ручак. Особље ресторана било је предусретљиво деци. За време ручка  ученици су се пристојно понашали. Све похвале добили су приликом изласка из ресторана од представника хотела задуженог за дечји туризам. Лепо време и одлично уређен парк и фудбалски терен искористили смо за игру, дружење и разоноду.

Око 17.30 часова кренули смо пут Врчина. У пријатној и безбедној вожњи, стигли смо испред школе око 19.00 часова, пуни позитивних утисака које ћемо дуго памтити.

Захвалност свима који су учествовали у припреми и организовању екскурзије, одељењским старешинама који су својим професионалним радом допринели да  безбедност сваког ученика и групе у целини не буде угрожена.

На основу свих остварених садржаја, екскурзија је успешно реализована. Ученици су достојанствено и на културан начин представили своју школу, своје место, а учитељи су социјалну културу подигли на виши ниво.

 

                                                                       Извештај сачинила, Љубинка Вагић,

                                                                       наставник разредне наставе и вођа пута

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content