Школска слава Свети Сава 27. јануар 2024. године

 

Школски час посвећен личности и делу Светог Саве одржан је у оквиру сваке одељењске заједнице, а том приликом ученици су имали прилику да на школском сајту погледају генералну пробу Светосавске приредбе, као и овогодишње, електронско издање школског часописа „Ђачки хоризонти“.  На сајту школе пригодном честитком пожелели смо срећну славу ученицима, запосленима, родитељима, пријатељима школе и сарадницима https://os-svetisava.edu.rs/skolska-slava-sveti-sava-7/, а директор школе се такође обратио ученицима родитељима и запосленима кроз пригодну честитку коју у целости преносимо у овом тексту:

 

Драги моји Светосавци,

ученици, запослени, родитељи, пријатељи и љубитељи школе,

 

Поздрављам вас о Светом Сави, на почетку нове, а на крају једне веома успешне календарске године,  године дружења, путовања, весеља, рада.

Користим прилику да свим ученицима који су у протеклој години остварили запажене резултате на градским, окружним и државним такмичењима, или достојно представљали школу на међународној манифестацији „Радост Европе“, као и њиховим наставницима честитам.

Такође, желим свим ученицима осмог разреда да постигну одличне резултате на завршном испиту и срећу при уписивању жељених средњих школа.

Од прошле године наша школа је у пројекту „Учимо сви заједно“, који ће нам омогућити да постанемо модел установа за инклузивно образовање. Тим поводом школа је, од 2. до 4. октобра 2023. године, имала спољашње вредновање и добила највишу оцену четири (4). На овај начин стекли смо озбиљну кандидатуру за ово престижно звање.

Школа је отворена за иновације и негује своју активну улогу у сталном унапређивању васпитно-образовне праксе. Учествујемо у покретању и реализацији бројних пројеката и остварујемо сарадњу са великим бројем школа и других установа у земљи и иностранству, унапређујући квалитет сопственог рада.

Највећу снагу школе представља висока мотивисаност свих запослених.

 

Драги моји Светосавци, Срећан вам Дан Светог Саве, наше школске славе, са жељом да нам ова година буде још успешнија. Чувајте се, брините о себи и другима. Не дозволите да вам савремена технологија  буде смисао живота и смисао дружења. Радите на себи и развијајте своје способности.

 

С поштовањем,

Добрица Синђелић

 

И ове 2024. године, 27. јануара, окупили смо се да у миру и слози прославимо школску славу и одамо признање утемељивачу Српске православне цркве и школе, првом српском архиепископу, дипломати, светском путнику, личности која је дала кључан печат српском идентитету и нашем великом духовном просветитељу – Светом Сави.  Савин животопис је непресушно надахнуће, а свако поколење живи надовезујући се на ову импресивну традицију која представља темељ нашег културног идентитета Светосавску приредбу смо, традиционално започели Химном Светом Сави, а затим се присутнима обратио директор наше школе Добрица Синђелић. Уручили смо захвалнице: господину Александру Рајковићу, члану општинског већа задуженом за образовање, господину Миладину Ђорићу, власнику компаније „Ју-лабел“ и КУД-у „Стеван Штрбац“ из Вчина, уз захвалност за сарадњу.

 

Након доделе захвалница приступили смо резању славског колача уз благослов и молитву оца Димитрија, старешине Храма Светих апостола Петра и Павла у Врчину. Резању славског колача приступили су ученици наше школе као и чланови Ученичког парламента са вероучитељем Предрагом Младеновићем.

 

Свети Сава је зачетник још једне можда најважније традиције, традиције љубави, толеранције и поштовања, а како би нам Савино завештање било и подсетник и водиља, сваке године, па и ове, наша школа расписује Светосавски ликовно – литерарни конкурс.  Првопласираним учленицима награде је уручио директор наше школе Добрица Синђелић.

 

На Светосавском ликовном конкурсу прво место у категорији ученика 1-4. разреда освојили су Огњен Рајић и Николија Кукић. У категорији ученика 5-8. разреда првонаграђена је Андријана Станић. Награђене литерарне радове прочитали су нам Сара Теофиловић, првопласирана у категорији ученика 1-4. разреда и првпласирани у категорији ученика 5-8. разреда: Петар Савић  и Тара Андрић.

Након резања славског колача и доделе награда првопласираним ученицима на школском Светосавском конкурсу, хор наше школе и солиста Мина Маринковић извео је песму „Маријо славна“, а наши глумци су нас кроз разговор са Светим Савом провели кроз историју и савремене изазове у образовању, а затим  смо поново чули хор и солисту Лану Гвозденовић са нумером „Ми смо деца неба“.

Интензивном подршком школе, а првенствено континуираним залагањима директора Добрице Синђелића за унапређивање наставног процеса, успели смо да од школе која је била прва у општини постанемо школа која је прва у граду Београду и прва у држави.

Ученици које смо данас наградили заједно са њиховим наставницима су најбољи у држави Србији и најбољи у граду Београду.

Такође, једнак допринос у квалитетном образовању имају и родитељи, којима овом приликом захваљујемо и који су уједно и највећи ослонац и подршка својој деци.

До државног такмичења стиже се великим одрицањима, марљивим радом, учењем и постизањем најбољих резултата на претходним нивоима такмичењима, а на државном такмичењу из географије ученик наше школе Данило Лазаревић је освојио друго место, а Анастасија Пешић треће место. Резултате су постигли марљивим радом са наставницом географије Драганом Митрић.

На државном такмичењу из историје Емилија Дамњановић  је  освојила друго место, а највиши ниво такмичења за ученике петог разреда је градски ниво такмичења, на ком је ученик наше школе Димитрије Спасов освојио прво место.

И још једно престижно међународно такмичење „Немањићи“ имало је учеснике из наше школе  који су екипно постигли пласмане и учешћа на свим нивоима до полуфиналног, а то су Емилија Дамњановић, Данило Лазаревић и Анастасија Пешић. Њихова наставница историје  Данијела Апостоловић.

Такмичење са највећим бројем ученика са освојеним местом на државном нивоу је техника и технологија. Ученици су се такмичили индивидуално у различитим категоријама. Друго место из ракетног моделарства има Лена Апостоловић, а треће Анамарија Матејић и Елена Копривица, такође треће место за рад по задатку освојила је Вера Ђорђевић, а Дејан Вагић треће место за аутомоделарство. Пласман и учешће на државном такмичењу имала је и Јована Милетић. Њихова наставница је Ивана Брашанчевић.

Осим природних и друштвених наука у нашој школи препознајемо и негујемо разноврсне таленте наших ученика, тако да награде освајамо на највишим нивоима и из музичке културе.

На државном такмичењу Федемус-деца композитори ученица наше школе Љубица Фаркаш освојила је прво место, а на такмичењу „Златна сирена“ ученици наше школе Лука Тијанић, Ана Миленковић и Драгана Ђорђевић освојили су прва места на градском нивоу такмичења које је уједно и највиши ниво.  Наставница музичке културе је Мила Ђачић.

На државном такмичењу из српског језика имали смо две ученице Ивану Миладиновић и Анастасију Пешић која је и освојила друго место на државном такмичењу, а њихова  наставница српског језика је Слађана Вагић

Највиши ниво такмичења за ученике петог разреда је градски ниво такмичења, на ком је ученица наше школе Сара Курандић освојила прво место, а њена наставница је Марија Старчевић

Постигавши изузетне резултате на општинском, а затим и друго место на градском такмичењу из хемије, Ивана Миладиновић је извојевала и учешће на државном такмичењу учећи и припремајући се са наставницом хемије Милицом Максимовић.

Највиши ниво такмичења из биологије за ученике петог и шестог разреда је градско такмичење на ком је ученица наше школе Сара Курандић освојила прво место. Наставница биологије је Владанка Лазаревић.

Спортско такмичење „Брзином до звезда“ највиши ранг има градски ниво такмичења на ком су медаље освојили Илија Исидоровић, Нина Јанковић, Милица Ћапин и Стефан Кнежевић.

На овом, али и на многобројним спортским такмичењима уз ученике је наш учитељ Милан Сантрач.

Као што смо већ рекли у нашој школи негујемо разноврсне таленте наших ученика, ликовно стваралаштво, лепу реч и писано изражавње тако да смо данас наградили и првопласиране ученике са недавно завршеног новогодишњег ликовно-литерарног конкурса и то су:  Матија Ненадовић, Софија Симоновић, Лука Николић, Даница Милошевић, Миа Никић, Хана Кокотовић, Милица Стојановић, Николина Теофиловић, Василије Старчевић, Милица Спасојевски, Нађа Максимовић, Ирина Митровић, Андријана Станић, Хелена Симоновић, Хелена Јанићијевић, Ђорђе Тијанић, Михајло Бојовић и Немања Николић.

 

За вишегодишњи рад у школи, награђују се Вера Станојевић, Верица Алавања и Милена Петровић, а наставницу математике Сању Соколов, данас награђујемо за иновативан приступ у наставном поцесу и развијању дигиталних компетенција, као и за допринос у афирмацији школе.  Драгана Митрић наставница географије, захвалила се у име свих награђених ученика и наставника.

Заједничком фотографијом свих награђених завршили смо данашњи програм, кроз који су нас водиле ученице 7/1 разреда Ана Теофиловић и Сара Вагић

На изложбеним паноима у холовима школе налазe се ликовни радови наших ученика инспирисани ликом и делом Светог Саве. Координатори школских ликовно – литерарних конкурса, уједно и руководиоци секција су наставница ликовне културе Марина Митрић и учитељице Мирјана Јашић, Јелена Козлина, Радица Костадиновић и Гордана Апостоловић а као и сваке године, на данашњи дан објављујемо и школски часопис „Ђачки хоризонти“ кога смо поклонили присутним гостима, а кога такође можете прегледати на сајту наше школе  https://os-svetisava.edu.rs/skolski-casopis/

Организација и реализација: директор школе Добрица Синђелић, школска библиотекарка Снежана Теофиловић, учитељица Љубинка Вагић, наставница српског језика Слађана Вагић, наставница музичке културе Мила Ђачић; уредник школског часописа наставница српског језика Марија Старчевић;  администратор сајта школе и свих школских електронских медија учитељица Ана Синђелић.

 

Са  жељама  да  нас  речи  и  дела  Светог Саве  инспиришу и  повезују,  

захваљујемо на  указаном поверењу,  издвојеном времену  и  искреној  подршци!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content