УГЛЕДНИ ЧАС – ПИТАГОРИНА ТЕОРЕМА

     У уторак, 01.10.2019. одржан је угледни час из математике, у седмом разреду, са наставном јединицом ,,Питагорина теорема“. Час је одржала Сања Соколов, проф. математике.

     Циљ часа био је упознавање ученика са Питагорином теоремом, као и одређивање треће странице правоуглог троугла(при чему су друге две познате) применом Питагорине теореме.Час је био специфичан због примене дигиталног уџбеника и паметних телефона у функцији савремене наставе. На тај начин учење постаје узбудљиво и динамично, а ученици на часу показују већи степен активности и мотивације. На часу су коришћени различити извори информација: интерактивне 3D анимације са образовним видео снимцима и задацима, слике, текст, али и повезивање сопственог знања са новим. Ученици су, уместо усвајањем сувопарних чињеница, веома лако и брзо прешли у тродимензионални свет анимација и применом мисаоних операција, нарочито апстракције и генерализације, усвојили формулацију и суштину Питагорине теореме, уз могућност разумевања доказа. Користећи савремена иновативна наставна средства наставница је показала како се могу проширити образовни алати вишенаменским илустрацијама, анимацијама и креативним презентацијама. Занимљиви интерактивни садржаји, уграђене апликације и игрице за развој вештине допада се ученицима, а помаже и олакшава учење. Посебан и веома интересантан део часа био је када су ученици учествовали у квизу знања користећи своје телефоне.

 Веома смо поносни што наша школа од самог почетка увођења најсавременијих наставних средстава, а све  под називом ,,Школа за живот“,  има могућност коришћења савремених образовних платформи у целости. На тај начин, нашој деци први пут се пружа могућност да у  склопу  школског образовања,стекну знања на начине на  које до сада нису имали прилику  – визуализацијом,симулацијом и интеракцијом.

      Часу су присуствовали: Ана Матејић – педагог, Драгана Младеновић – логопед,, колегинице: Горица Апостоловић,Горица Милошевић, Јелена Швабић, Златана Ђорђевић и Љиљана Кнежевић.

 

                                                                          Љиљана Кнежевић, проф.разредне наставе

 

Skip to content